HIPERLEXIA                           HIPERLEXIA ÎN AUTISM sau
De ce este fascinat de mărci de mașini, cifre și litere copilul meu?
Foarte des părinții copiilor cu autism în cabinetul psihologic la interviul de evaluare relatează oarecum speriați despre copilul lor cu autism, faptul că au observat încă de la 18, 24 de luni acesta este fascinat de mărci de mașini, cifre, litere, recunoaste mărcile de mașini, asează cifrele în ordine sau alfabetul desi este absent, este în pampers, nu răspunde la nume, nu imită și pare adesea că nu-i observă. Acest lucru este posibil si este de multe ori tulburare comorbidă.
A auzi un copil citind cu voce tare o carte colegilor săi preșcolari este o experiență care ne poate bulversa sau, a vedea un copil de 18 luni citind cu voce tare numele tuturor medicamentelor în timp ce trece pe lângă ele sau mama le așeaza frumos în coșul de cumpărături, poate să ne atragă atenția. Imaginați-vă că un băiat sau o fetiță de 2 ani repetă dialogul filmului perfect din memorie de exemplu sau cum aceeasi copii trec pe lângă mașinile parcate si rostesc în dreptul fiecăei mărci numele acesteia. Toate acestea pot părea destul de senzaționale dar dacă ești părinte de copil hiperlexic nu vei fi foarte întrucât știi că îi va fi greu să fie înțeles de copiii de aceesi vârstă sau să-ți facă prieteni si uneori și tie ca părinte îți va fi greu să-l înțelegi sau ajuți.
Aceste lucruri se întâmplă cu copiii care citesc devreme, această tulburare fiind cunoscută și sub numele de hiperlexie.
CE ESTE HIPERLEXIA?

Hiperlexia este atunci când un copil poate citi la niveluri mult peste cele așteptate pentru vârsta sa. „Hyper” înseamnă mai bine decât, în timp ce „lexia” înseamnă lectură sau limbaj. Un copil cu hiperlexie s-ar putea să-și dea seama cum să decodeze sau să spună  cuvinte foarte repede, dar nu înțelege sau nu înțelege cea mai mare parte din ceea ce citește.

EXISTĂ 3 TIPURI DE HIPERLEXIE:
1. Hiperlexia I, deși este relativ rară, este diagnosticată atunci când copiii obișnuiți (neurotipici – termenul obișnuit în zilele noastre) citesc pur și simplu devreme. Când intră în grădiniță, este posibil să citească la un nivel de clasă a șaptea.
2. Hiperlexia II este atunci când copiii din spectrul autist sunt hiperlexici.
Aceștia nu sunt fascinanți ci obsedați de litere și cifre, aranjându-le la nesfârșit, luând tablete magnetice în pat în loc de păpuși, mașiuțe sau alte jucării. Aceștia pot fi de asemenea, obsedați de memorarea numerelor de înmatriculare, a zilelor de naștere, a sistemului solar sau a indicațiilor de călătorie de tip GPS. Acești copii prezintă desigur și alte semne de autism, cum ar fi retragerea și izolarea, lipsa sau evitarea contactului vizual și pot fi deranjați când cei din jur le oferă afecțiune. Sunt adesea excesiv de sensibili la sunete sau alte forme de supraîncărcare senzorială, și da, ei citesc devreme; cu mult înainte de momentul dezvoltării clasice, tipice.
Hiperlexia III apare atunci când copiii citesc mai devreme ca mai sus și, pentru o perioadă de timp, au simptome „asemănătoare autismului” care, spre deosebire de copiii din spectru, se estompează în timp și dispar. Au adesea o memorie impresionantă pentru muzică sau filme. În timp ce înțelegerea citirii este destul de remarcabilă, limbajul verbal poate fi întârziat pentru o perioadă de timp. Spre deosebire de copiii din spectru autist ei au contact vizual bun, aceștia caută și dau afecțiune și socializează deși preferă în special adulții.
În trecut, a existat tendința de a clasifica toți copiii cu hiperlexie ca fiind în spectrul autismului. Așa cum s-a văzut mai sus, nu mai este cazul, iar punerea diagnosticului corect are multe implicații diferite de tratament, intervenție și rezultat.
Hiperlexia este puternic legată de autism, o analiză clinică a concluzionat că aproape 84 la sută dintre copiii cu hiperlexie se află în spectrul autismului. Pe de altă parte, se estimează că doar aproximativ 6 până la 14% dintre copiii cu autism au hiperlexie.
Majoritatea copiilor cu hiperlexie vor prezenta abilități puternice de citire înainte de vârsta de 5 ani, când au aproximativ 2 – 4 ani. Unii copii cu această afecțiune încep să citească la vârsta de 18 luni!
SEMNE HIPERLEXIE
Există patru caracteristici principale pe care majoritatea copiilor cu hiperlexie le vor avea. Dacă copilul dvs. nu are acestea, s-ar putea să nu fie hiperlexice.
Semne prezente in Hiperlexie
1. În ciuda faptului că pot citi bine, copiii hiperlexici vor prezenta semne ale unei tulburări de dezvoltare, cum ar fi incapacitatea de a vorbi sau de a comunica ca alți copii de vârsta lor. De asemenea, pot prezenta probleme de comportament.
2. O abilitate mare de a citi dar un grad de înțelegere mai mic. Copiii cu hiperlexie au abilități de citit foarte mari, dar abilitățile normale de înțelegere și învățare sunt mai slabe. S-ar putea să fie atrași de alte sarcini, cum ar fi să creeze puzzle-uri complexe și să găsească jucării și jocuri mai complicate.
3. Abilitatea de a învăța rapid. Vor învăța să citească rapid fără prea multe eforturi și uneori chiar vor învăța singuri cum să citească. Un copil ar putea face acest lucru repetând cuvinte pe care le vede sau le aude iar și iar.
4. Afinitate foarte mare pentru cărți. Copiilor cu hiperlexie le vor plăcea mai mult cărțile și alte materiale de citit decât să se joace cu alte jucării și jocuri. S-ar putea chiar să se joace cu degetele prin aer rostind cuvintele cu voce tare. Pe lângă faptul că sunt fascinați de cuvinte și litere, unor copii le plac și numerele.
În concluzie spre deosebire de un copil care este un cititor talentat, un copil cu hiperlexie va avea abilități de comunicare sau vorbire care sunt sub nivelul de vârstă. Unii copii au chiar hiperlexie în mai multe limbi, dar au abilități de comunicare sub medie, adică pot vorbi în mai multe limbi pe care le-au învățat singur, dar nu poate comunica la fel de ușor și complex cu ajutorul limbii native.
În trecut acești copii erau cu toții încadrați la autism, acum așa cum am enumerat mai sus ei sunt evaluați si recuperați separat acolo unde aceast diagnostic nu apare ca și comorbiditate în autism.
Dacă ești părinte după ce vei fi citit aceste rânduri ai mai făcut un pas spre a înțelege complexitatea comportamentală a propriului copil cu autism! Nu există remedii medicamentoase pentru această tulburare, tratamentul terapeutic specializat poate aduce îmbunătățiri majore în viața copilului așa cum se întâmplă și în cazul copiilor cu Asperger.
Fragment din carte in lucru:
FERESTRE CĂTRE AUTISM Psih Sanda Gligu
Capitol: Comorbiditățile autismului