#AUTISMUL și  PROBLEMELE DE #NUTRITIE


Majoritatea persoanelor care au fost diagnosticate cu autism manifesta si probleme comportamentale ale alimentatiei.  Datorita comportamentului  alimentar extrem de selectiv(adesea centrat pe anumite culori, texturi, mirosuri, gusturi etc) persoanele cu autism pot avea desea deficit de anumite substante in organism, substante ce trebuiesc luate din alimente pe care ei nu le pot tolera. Acest comportament face ca adesea persoanele cu autism sa consume  constant alimente foarte rafinate/procesate.  Alimentele extrem de rafinate pot conține coloranți artificiali și conservanți sunt asociați   cu agravarea unor comportamante ale persoanelor cu TSA. Datorita faptului ca multe din pesoanele cu autism au probleme de comunicare si nu pot comunica exact starile de disconfort se recomanda dieta alimentara eliminand:

• Coloranți alimentari artificiali : acești aditivi au fost legați de hiperactivitate, tulburări respiratorii, erupții cutanate și simptome gastro-intestinale la pacienții cu autism.

• Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză: una dintre preocupările principale cu siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză implică procesul de fabricație. Cercetările au descoperit că mercurul, una dintre toxinele de mediu care pot fi responsabile de creșterea prevalenței TSA, face parte din procesul de rafinare atunci când se prepară sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Îndepărtarea din dietă ori de câte ori este posibil poate fi o sugestie utila.

• Aromele artificiale: De exemplu, s-a demonstrat că glutamatul de monosodiu (MSG) provoacă dureri de cap, senzație de strâmtorare musculară(cârcei), amorțeală sau furnicături, slăbiciune și înroșire la persoanele sensibile la acesta.  Monoglutamatul de sodiu se gaseste natural  si in: rosii, ciuperci, lapte, paste sau branza dar este foarte des recunoscut ca E621 si este un potențator de gust extrem de folosit în  multe produse. Din cauza acestor reacții adverse potențiale cunoscute, este indicat pentru pacienții cu TSA să evite a consuma  glutamatul de sodiu (MSG) ca măsură de precauție.

• Conservanți artificiali: Studiile au relevat  urmatoarele: conservanții artificiali pot determina la persoane sensibile: dureri de cap, modificări de comportament / dispoziție  emotionala sau hiperactivitate.  Eliminarea alimentelor care conțin aceste substanțe poate fi benefică.

• Indulcitorii artificiali: Aspartamul, acesulfamul-K, neotamul și zaharina au fost cunoscute ca provocând dureri de cap, modificări ale dispoziției, greață, vărsături și diaree la populația generală si mai accentuat la persoanele cu TSA.

Psih Sanda Gligu

#dietăautism #glutenautism #conservanțiautism #coloranțialimentariautism