- Pentru a vă ajuta copilul să dezvolte o stimă de sine sănătoasă, asigurați-vă că recunoașteți punctele forte și abilitățile copilului dumneavoastră, încurajați-l!
- Asigurați-vă că copilul dumneavoastră știe că există persoane cărora le pasă de el sau de ea.!
- Învață-l pe copilul tău cum să răspundă atunci când o altă persoană este prietenos!
- Învață-i copilului strategii de coping. Strategiile de coping includ împărtășirea, gestionarea furiei, rezolvarea conflictelor și gestionarea stresului.
Foarte des copii cu autism datorită faptului că au deficiențe de comunicare si nu știu cum să rezolve un conflic apărut la joacă sau în colectivitate ajung să dezvolte crize de furie, frustrare. În perioadele de dezamăgire sau criză, stima de sine slăbită poate fi întărită dacă îi anunți pe copilul tău că dragostea și sprijinul tău rămân neschimbate. Când criza a trecut, vă puteți ajuta copilul să reflecteze la ceea ce nu a funcționat bine și cu ce poate îlnocui criza(exprimarea nevoii, dezacordului,comunicarea punctului lui de vedere, exprimarea nemulțumirii etc). Data viitoare când apare o criză, copilul dumneavoastră poate folosi cunoștințele acumulate și va ști să depășească momentul fără a mai dezvolta
- Fii exemplu pentru copilul tău!
Este la fel de util pentru copilul tău să vadă cum te descurci tu cu dezamăgirea. Verificați cum vă simțiți și urmăriți-vă exprimând un plan de acțiune pentru cum să vă îmbunătățiți data viitoare sau cum să vă faceți să vă simțiți mai bine. Laudă-te pentru că ai încercat și nu ai renunțat chiar și atunci când nu a ieși din prima, asta îl va face pe copil să creadă în ce spui.
Cum ajutăm copilul cu o stimă de sine supraevaluată(supraumflată)?
Așa cum există copii care au o stimă de sine scăzută sunt și copii care fie din diagnostic(nu înțeleg exact acest concept) există și copii cu stimă de sine supraevaluată (supraumflată). Acest lucru poate fi din diagnostic sau din educația care a excelat de laude nejustificate. Adesea, o stimă de sine supraumflată la un individ din spectrul autismului poate fi explicată prin dificultăți în a înțelege, a-i păsa de perspectiva altei persoane. Este posibil ca persoanele din spectru să nu observe realizările sau punctele forte ale altei persoane.
Iată cțteva idei de temperare a stimei de sine supraumflate:
- Ajută-ți copilul să aprecieze talentele altora recunoscând realizarea unui frate în fața copilului tău din spectru.
Dacă copilul tău reacționează vorbind despre el însuși, când tocai ați fost invitați la celebrarea rezultatului unui alt copil spune-i că și tu ești mândru de el, dar că este momentul să sărbătorești succesul celuilalt copil.
- Oferiți un mediu structurat.
Uneori nevoia de auto-lingușire vine dintr-o teamă de necunoscut. Copilul dvs. se poate motiva singur în efortul de a se convinge că poate trece prin ceva.
- Asigurați-vă că lauda pe care o oferiți copilului dvs. nu este exagerată, este în concordanță
cu rezultatul obținut
- Indicați exemple din viața reală, cărți sau televiziune, în care cineva a acționat egoist sau auto-important și a atras o reacție negativă. Discutați despre modul în care comportamentul individului a afectat comportamentul altora și, în cele din urmă, l-a împiedicat pe individ să obțină un obiectiv dorit.
Dacă ai tot încercat să dezvolți o stimă de sine sănătoasă și nu reușești nu trebuie să disperi. Uneori ne putem simți depășiți și poate fi necesar să consultați un psiholog pentru ajutor în îmbunătățirea stimei de sine a copilului dvs. Psihologii sau consilierii școlari privați au pregătire specifică în acest domeniu și sunt o resursă excelentă pentru dvs. și familia dumneavoastră.
Nu uita când copilul merge deja în colectivitate, a atins un nivel de înțelegere a relațiilor interumane să rogi specilaistul care lucrează cu el să lucreze și la stima de sine a copilului.
Stima de sine este pașaportul lui pentru o viață independentă echilibrată și reușită!