[vc_row][vc_column][vc_column_text]
ntrebari frecvente
Ce este AUTISMUL ?
TSA este un grup de tulburari neurobiologice complexe care, diagnosticat timpuriu, poate fi recuperat in proportie mare, dar anumite caracteristici vor insoti o persoana de-a lungul intregii vieti. Statisticile releva o incindenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autismului: 1 la 100 de copii, fiind o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul si SIDA la un loc. Autismul poate aparea in toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie si este de 4 ori mai intalnit la baieti decat la fete. Aceste tulburari sunt caracterizate, in grade diferite, de dificultati in interactiune sociala, comunicare verbala si nonverbala si comportamente repetitive. Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala. Simptomele se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil/persoana cu autism.
Cand debuteaza autismul ?
Copiii se nasc cu autism, nu il dobandesc, diferenta apare datorita felului si momentului de debut. Exista doua tipuri de debut pentru autism. Parintii sunt, de obicei, primii care observa comportamentul diferit al copilului lor. Primul tip de debut este acela inca de la nastere. De multe ori, copilul pare a fi diferit inca de la nastere: nu reactioneaza in nici un fel la mama/tata/persoane in general, nu observa jucarii sau fixeaza privirea pe un obiect pentru o lunga perioada de timp. Plange fara motiv sau pare sa nu-l deranjeze nimic niciodata. Daca debutul este precoce, intre luna a IV-a si a VIII – a de viata se remarca la acesti copii lipsa miscarilor anticipatorii atunci cand sunt luati in brate, precum si lipsa zambetului ca raspuns la zambetul mamei. Progresiv, devine evidenta apatia, dezinteresul pentru cei din jur, copilul retragandu-se parca intr-o lume interioara in care jocul ritualizat ocupa un loc important. Un alt tip de debut comportamental diferit este acela in care in viata copilului este o perioada de dezvoltare normala, copilul pare sa se dezvolte armonios, apoi brusc parintii realizeaza ca ceva nu este in regula, “ceva nu e bine”. De la nastere, copilul este aparent normal, fara anomalii fizice sau neurologice. Antecedentele lui sunt nesemnificative si neobservabile. Brusc, copilul incepe sa-si pierda treptat toate achizitiile, nu mai vorbeste, nu se mai joaca normal cu jucariile, nu este interesat de copii etc.
Cum stiu daca am un copil cu autism?
Daca in comportamentul copilului tau vei regasi triada de simptome descrise mai jos, este timpul sa consulti un specialist:
In primul rand, se semnaleaza perturbarea comunicarii interumane (singuratatea autista). Aceasta se manifesta printr-o totala indiferenta fata de persoanele din jur, chiar daca aceste persoane sunt cele din familie, mama, tata etc. Copilul priveste in departare, fara sens, parca trecand prin oameni, aruncandu-si doar fugitiv privirea asupra persoanei, fara a avea contactul din privire (ochi in ochi) sau daca exista, este foarte sarac, cateva secunde. Fata de persoane, copilul autist manifesta dezinteres total, nereactionand la prezenta sau absenta parintilor, ca si cand el ar fi singur. Copilul cu autism nu reuseste sa stabileasca o relatie cu anturajul. Astfel, el ciupeste sau musca persoanele din jur, lipsit de orice experienta afectiva, poate face o criza de afect sau autoagresivitate, atunci cand cineva incearca sa-l scoata din izolarea sa. In general, autistul nu comunica verbal cu persoanele din jur, el isi exprima cateodata dorinta si nevoile prin gesturi, dand dovada in acest sens de o deosebita abilitate. In contrast cu incapacitatea de a stabili relatii sociale, copilul este mai indemanatic in manipularea mediului neinsufletit. Poate manifesta un interes deosebit pentru anumite obiecte, fara insa a le utiliza in sensul lor simbolic ci numai pentru a le agita, invarti, a le lovi sau a se lovi cu ele etc. Are o memorie buna pentru diferite aranjamente spatiale si preferinta pentru ordonarea unor obiecte, deoarece el manifesta o “nevoie obsedanta” pentru identic. Astfel, poate intra intr-o criza de manie si panica drept raspuns la schimbarea mediului sau la schimbarea secventelor de timp din rutina zilnica. Afectivitatea copilului cu autism este modificata: lipsit de atasament fata de parinti, in mod ciudat este atasat de anumite obiecte, pericolele reale nu-i provoaca frica, in schimb se sperie de sunete sau lucruri obisnuite.
Alta trasatura importanta si constanta a autismului infantil este tulburarea limbajului vorbit.
Acesta poate lipsi total sau partial uneori, copilul emitand sunete ciudate, fara semnificatie. Daca limbajul este dezvoltat, se observa o discrepanta intre posedarea vocabularului si abilitatea de a-l folosi ca mijloc de comunicare sociala. Astfel, un copil de trei ani pronunta stereotip cuvinte greoaie, fara a le insera in conversatia utila, dar nu va sti sa-si ceara in propozitii simple nevoile cotidiene sau dorintele. Structura gramaticala este imatura, ecolalia imediata sau intarziata, stereotipiile, neologismele si utilizarea neadecvata a pronumelui personal fiind frecvente. Copilul vorbeste despre el la persoana a II-a sau a III-a, nefolosind persoana I decat eventual dupa varsta de 5-7 ani, sau chiar deloc (normal ar fi la 3 ani). Autistul spune “vrei apa” sau “baiatul vrea apa”. Vorbirea este monotona, stereotipia lipsita de intonatie, iar melodia frazei neadecvata.
Stereotipiile sunt alte elemente des intalnite la copiii cu autism.
Ele pot fi gestuale, ca: repetitii ale miscarii mainilor sau fluturarea lor in apropierea fetei, miscarile degetelor, bratelor, rotirea corpului in jurul axei proprii, mersul pe varful picioarelor. Uneori copilul cu autism prefera activitati repetitive ca: deschiderea si inchiderea usilor, stingerea sau aprinderea becului, lovirea sau zgarierea unei jucarii, ritualizarea activitatilor alimentare, activitati de imbracat sau de joc. De altfel jocul, activitate importanta la aceasta varsta, prezinta cateva particularitati: este marcat de acelasi caracter stereotip, copilul foloseste obiecte putin complicate ca: sfoara, hartie, butoane, robinete, rotite etc. Jocul colectiv este evitat si lipsit de caracterul sau creativ si imaginativ.
Dezvoltarea fizica a copilului autist este in general normala. Potentialul cognitiv poate fi bun, dar cu realizari inegale, ei obtin performante in cate un domeniu, bazate pe o memorie remarcabila, in special in cifre, melodii.
Care sunt primii pasi spre recuperare?
Daca ai sesizat comportamente anormale la copilul tau si ele sunt cuprinse in triada de caractersitici clinice de mai sus, primul pas este sa mergi la un psihiatru, apoi sa cauti un centru de recuperare multifunctionala care sa-ti evalueze psihologic copilul cu evolutiile mentale pe fiecare nivel de dezvoltare si sa-ti conceapa un plan de recuperare individualizat. Daca nu iti poti permite acestu lucru, atunci poti apela la un centru pentru coordonarea programelor de recuperare, training parental (sa te invete pe tine cum sa lucrezi), iti achizitionezi materialele necesare si incepi lungul drum al recuperarii sau cauti o echipa de terapeuti si coordonator care sa lucreze pentru tine acasa. Ai insa grija, problema socializarii in acest caz nu se poate rezolva, copilul are nevoie, macar periodic, de un grup de socializare.
Cum si de unde aleg terapeut?
Cauta centre de specialitate cu functionalitate complexa, copilul tau are nevoie de achizitii, achizitii si corectii de limbaj, achizitii de socializare si de multe ori de kinetoterapie. Informeaza-te, cauta referinte ale mamicilor care au lucrat cu echipa respectiva sau cu terapeutul respectiv. Cauta pe internet eventuale detalii despre ce studii si ce experienta are. Poti cere sa vizitezi centrul inainte de a merge cu copilul sa-l introduci in terapii acolo, fa-ti o parere despre ce si cum se lucreaza, despre personalitatea si profesionalismul echipei, apoi decizia va fi mai usoara.
Se vindecă AUTISMUL? Exista tratamente?
Tulburarile din spectrul autist, ca toate tulburarile psihiatrice, nu se vindeca, ci se recupereaza, se amelioreaza. Cu ajutorul unei diagnosticari precoce si al unor programe de recupearare terapeutica complexa individualizate, copilul poate depasi anumite praguri de dezvoltare, indreptandu-se catre o viata aproape normala, dar anumite comportamente stereotipe, emotionale, de relationare, il vor insoti de-a lungul vietii. Nu exista tratamente care vindeca autismul, dar ii pot fi recomandate copilului tratamente alopate din gama amfetaminelor sau neurolepticelor (ex. Ritalin, Rispolept, Concerta, Stratera etc) sau remedii naturiste homeopate (Esprico, Neuro Optimizer). De retinut ca nici unul din aceste medicamente nu vindeca autismul, dar pot ajuta la cresterea achizitiilor prin terapii si/sau scaderea unor comportamente de impulsivitate/agresivitate/violenta sau autoviolenta.
Ce este ABA, ce sunt materialele ABA, de unde le achizitionez?
ABA, analiza comportamentala aplicata, este pur si simplu aplicarea principiilor comportamentale in situatii de zi cu zi, care va ajuta in timp la cresterea sau scaderea comportamentelor vizate. ABA este folosita pentru a ajuta persoanele sa dobandeasca mai multe abilitati diferite, cum ar fi competentele lingvistice, competente de auto-ajutor si abilitati de joc, in plus, aceste principii pot ajuta la reducerea comportamentelor dezadaptative cum ar fi agresiunea, comportamentul de auto-stimulare si de auto-vatamare . Conceptul ABA a fost introdus in anii ‘70 de Dr. Ivaar Lovaas si este dedus din ideea ca multe din comportamentele copiilor apar sau dispar in functie de mediu si consecinte si ele pot fi schimbate si cimentate cu ajutorul unui sistem de recompense.
Materialele ABA sunt pictograme (fotografii) cu ajutorul carora copilul invata tot ce este in mediul lui de dezvoltare, de la obiecte/familie/actiuni/emotii etc. Materialele pot fi confectionate acasa (in acest sens urmariti filmuletul din butonul PECS) sau pot fi achizitionate din centre de specialitate cum sunt si centrele noastre.
Ce este PECS si cum functioneaza?
PECS a fost creat ca o alternativa de comunicare pentru copiii cu dizabilitati psihologice. Este o comunicare cu ajutorul imaginilor, sistemul de comunicare prin schimb de imagini ( PECS ).
Sistemul Picture Exchange Communication, sau PECS, permite copiilor cu autism care au abilitati putin sau deloc verbale, un mijloc de comunicare non- verbal. Copiii care folosesc PECS sunt invatati sa se apropie de o alta persoana si le va da o imagine a unui element dorit in schimb pentru acel element. Facand acest lucru, copilul este capabil de a initia comunicarea. Copilul cu autism poate utiliza PECS pentru a comunica o cerere, un gand, sau ceva care poate fi afisat sau simbolizat in mod rezonabil pe un cartonas cu imagine. PECS functioneaza bine in casa sau in sala de clasa. PECS a fost dezvoltat in 1984 de catre Lori Frost, MS, CCC / SLP si Dr. Andrew Bondy. Acesta a fost folosit pentru prima data in Programul Delaware Autism. Scopul PECS este de a preda copiilor cu autism o auto – initiere, un sistem de comunicare rapid, functional. PECS incepe cu schimbul de imagini simple, dar construieste rapid structura “propozitie”. Unii sustin ca aceste metode ar putea afecta dezvoltarea limbajului. Cu toate acestea, exista mai multe studii care au demonstrat ca PECS de fapt ii ajuta pe oameni sa dezvolte limbajul verbal, poate reduce crizele de isterie si comportamentele ciudate si permite cresterea socializarii.
Ce este ADHD?
ADHD (sindromul de deficit de atentie si hiperkinezie) sau sindromul hyperkinetic este una din cele mai frecvente tulburari la populatia generala de copii si adolescenti. ADHD se caracterizeaza printr-o combinatie de comportamente persistente, ce dureaza mai mult de 6 luni si care se manifesta intr-o triada de simptome: hiperactivitate, impulsivitate necontrolata si dificultati de atentie, care include si lipsa de implicatie in sarcinile atribuite, precum si un grad ridicat de distractibilitate. Baietii sunt de 3/5 ori mai afectati decat fetele. Factorul genetic si mediul sunt extrem de importanti in ADHD.
ADHD se trateaza, vindeca?
ADHD este o tulburare psihiatrica si, ca toate celelalte tulburari psihologice sau psihiatrice, nu se vindeca, dar se amelioreaza cu ajutorul tratamentelor medicamentoase alopate (ex. Ritalin, Rispolept, Stratera, Concerta) sau homeopate (ex.ESPRICO) si acestea combinate cu terapii comportamentale. Aceste terapii ajuta copiii sa se cunoasca, sa-si managerieze comportamentele si sa le inlocuiasa cu unele pozitive, invata regulile sociale admise si neadmise si modul de adaptare la ele, astfel incat acestia sa poata mai apoi sa duca o viata normala. ADHD persista si la varsta adulta si se transmite genetic. Este intalnit si alaturi de alte tulburari de dezvoltare: autism, asperger, retard mintal etc.
Ce fac cu copilul meu cu retard mintal?
Dizabilitatea intelectuala ( ID ), denumita si retard mintal, se caracterizeaza prin inteligenta sub media capacitatii mentale si o lipsa de abilitati necesare pentru traiul de zi cu zi. Persoanele cu dizabilitati intelectuale pot fi ajutate sa invete lucruri noi, dar ei le invata mai lent. Exista diferite grade de dizabilitate intelectuala, de la usoara pana la profunda. 1 % din populatie sufera de un astfel de nivel de tulburare de dezvoltare. Copilul cu MR, dupa o evaluare completa si complexa, poate beneficia de programe psihoeducative si scolare care sa-l ajute sa-si largeasca aria de cunostinte, dar cu metode speciale si intr-un ritm mai lent. Cei care au un retard usor au sanse mari cu ajutor suplimentar sa duca o viata normala, sa faca o scoala, mai apoi o profesie, sa-si intemeieze o familie etc. Pe toata perioada vietii, creierul este pregatit sa invete, indiferent daca este sau nu afectat de o tulburare de dezvoltare, in cazul de fata MR (Retardul Mintal), singura diferenta o face ritmul, cantitatea si modul de implementare/invatare a informatiilor.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]