[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1535550810986{margin-left: 10px !important;}”]SINDROM ASPERGER – SEMNE, CARACTERISTICI

SEMNE CARACTERISTICI ASPERGER

CE ESTE SINDROMUL ASPERGER?

Sindromul Asperger este cunoscut sub numele de tulburare Asperger, sindromul Asperger, sau AS, este o tulburare de dezvoltare omniprezenta (un spectru de tulburari de comportament, inclusiv autism). Sindromul Asperger este caracterizat ca fiind unul dintre acele tulburari din spectrul autismului (care includ, de asemenea, tulburari de autism, tulburari Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, si tulburare de dezvoltare omniprezenta ne-specificat altfel [PDD-NOS]). Spre deosebire de persoanele cu tulburari de autism, cei cu sindromul Asperger nu prezinta o intarziere semnificativa in dezvoltarea limbajului sau dezvoltarea cognitiva. Sindromul Asperger este frecvent recunoscut la copii dupa varsta de 3 ani si este mai frecvent diagnosticat la baieti. Persoanele cu sindrom Asperger au deficiente grave in abilitatile lor sociale si de comunicare, inclusiv comunicarea nonverbala este saracacioasa. Cu toate acestea, multe persoane au abilitati bune cognitive si verbale si persoanele cu sindromul Asperger au de obicei o inteligenta superioara, peste medie. Multe dintre ele au memorie excelenta dinafara si pot sa devina extrem de interesate in una sau doua discipline. Copiii cu sindromul Asperger sunt de obicei educati in invatamantul de masa, dar necesita uneori si o educatie speciala paralel. Acesti copii au dificultati in a-si face prieteni si sunt adesea ostracizati, tachinati, sau hartuiti de catre colegii lor.

Care sunt simptomele de sindromul Asperger / HFA?

Deseori, sindromul Asperger nu este diagnosticat pana cand un copil nu atinge varsta prescolara, scolara. Spre deosebire de autism, sindrom Asperger, in general, poate fi determinat numai pe baza interactiunilor sociale ale copilului. Copiii cu sindromul Asperger au dezvoltat limbajul tipic si adesea, un vocabular peste medie. Cu toate acestea, este posibil sa fi observat ca atunci cand copilul dvs. interactioneaza cu altii, el sau ea ar putea utiliza competente lingvistice inadecvate sau penibile. Din cauza dezvoltarii corecte a limbajului in mod regulat, in stadii incipiente, simptomele pot fi greu diferentiate de cele ale altor probleme comportamentale cum ar fi deficitul de atentie, tulburare de hiperactivitate (ADHD). Ca rezultat, copilul dumneavoastra poate fi prima data diagnosticat cu tulburari cum ar fi ADHD, pana cand problemele par a avea si alte cauze cum ar fi incapacitatea de a socializa care poate depasi incapacitatea de a se concentra.

Simptome / caracteristici care pot fi prezente la copiii cu sindromul Asperger:

reactii sociale necorespunzatoare, putine sau inexistente
tendinta de “robotizate” sau discurs repetitiv
contact vizual slab sau inexistent
abilitati de comunicare nonverbala inexistente sau sub medie, dar medie sau peste medie ale abilitatilor de comunicare verbala
tendinta de a discuta despre sine, mai degraba decat despre altele
incapacitatea de a intelege problemele sau expresii care implica o reevaluare comportamentala (“bun simt”)
lipsa totala sau saracacioasa de contact vizual reciproc
conversatii unilaterale
miscari motrice incomode si / sau greoaie (merge pe bicicleta greu sau deloc)
Un indicator foarte evident si distinct de sindromul Asperger este preocuparea cu un anumit aspect, de la lucruri simple, cum ar fi frigidere sau fenomene meteorologice, la subiecte complexe cum ar fi presedintele Franklin D. Roosevelt in timpul Marii Depresiuni. Ei pot devenit atat de focusati pe aceste subiecte si se straduiesc sa invete fiecare detaliu posibil si, ca urmare pot deveni experti incredibili. Copiii cu AS ar putea initia o directie in conversatii cu alte persoane dar vorbind numai despre faptele legate de subiectul lor de interes. Nu le place ideea de a discuta orice altceva, sau poate fi in imposibilitatea de a asculta sau intelege raspunsurile altora. Copilul dumneavoastra poate sa nu fie constient de faptul ca in public nu mai pot asculta sau sa se faca ascultati sau nu se pot intregra usor in subiectul de discutie.

Un alt simptom de Sindromul Asperger este o incapacitate de a intelege actiunile, cuvintele sau comportamente altor persoane. Ei cred ca toti simt ce simt ei si judeca totul prin aceasta prisma. Indivizii cu AS de foarte multe ori nu inteleg umorul, implicatiile sau anumite actiuni ale altor persoane. Gesturi subtile sau expresii, cum ar fi un zambet, fermitate, o incruntare sau un “vino aici”, nu sunt intelese de copii cu AS, deoarece acestea sunt in imposibilitatea de a vedea relatia dintre aceste metode de comunicare non-verbale, precum si metodele verbale cum ar fi de vorbire si limbaj. Deoarece ei sunt adesea incapabili de a intelege aceste limbaj non-verbale, lumea sociala poate sa-i faca foarte confuzi si sa devina coplesitoare pentru ei. Pentru a compune o problema, persoanele cu sindromul Asperger au dificultati in a vedea lucrurile din perspectiva altei persoane. Aceasta incapacitate ii pune in imposibilitatea de a prezice sau intelege alte actiuni decat ale lui. Desi nu este universal valabil, nu este comuna pentru toate persoanele cu AS, ele pot avea in general si probleme de reglementare a emotiilor proprii.

Persoanele cu sindromul Asperger pot avea un mod ciudat de vorbire. Ar putea vorbi extrem de tare, in mod constant intr-un ritm monoton, sau cu un accent special. Aceste persoane au o lipsa de intelegere a interactiunilor sociale, si ca urmare, sunt inconstiente ca temele lor de discutie sau metoda de a vorbi ar putea fi inadecvate sau incomode, in special in situatii specifice. De exemplu, copiii care vorbesc foarte tare si intra intr-o biserica, nu inteleg ca nu mai pot vorbi la acelasi volum.
Un alt semn tipic de sindromul Asperger pot fi miscari incomode, sau o intarziere in abilitatile motorii. Ele pot avea o plimbare anormal sau un sentiment slab de coordonare. Desi aceste persoane ar putea fi foarte inteligente si ar putea afisa competentelor lingvistice de experti, acestea nu pot fi in masura sa prinda o minge sau sa inteleaga cum sa sara pe o trambulina, in ciuda incercarilor multora de a incerca sa-i invete.

Este important sa retineti ca nu toate persoanele cu sindromul Asperger afiseaza fiecare dintre aceste simptome, si ca prezenta si severitatea fiecare simptom poate varia intre indivizi cu acelasi diagnostic. In timp ce afiseaza unele sau toate aceste simptome, fiecare copil Asperger este special, are de asemenea multe daruri unice. Copiii Asperger sunt preocupati si au abilitati foarte bune in informatica, sunt interesati si foarte buni in matematica, chiar se pare ca gandesc in general mai usor daca transforma totul matematic. Oricum au aceste tendinte.

Cauzele Sindromul Asperger / HFA?

Este important sa se tina seama de faptul ca tulburarile din spectrul autismului nu sunt o tulburare cu o cauza. Mai degraba, termenul reprezinta un grup de tulburari legate de mai multe cauze diferite. In cele mai multe cazuri, AS / HFA este cauzat de o combinatie de factori genetici care pot interactiona cu factori de risc de mediu. Mai multe gene ar putea contribui la sindromul Asperger / HFA. Aceste gene se crede ca interactioneaza cu factorii de mediu de dezvoltare si declanseaza sindromul. O mare parte din cercetare este in prezent axata pe identificarea modului in care atat factorii genetici si de mediu de risc contribuie la autism.

S-ar putea sa existe unele conceptii gresite (comune) cu privire la persoanele cu sindrom Asperger / HFA. AS / HFA nu poate fi cauzat de modul in care o persoana a fost adusa pe lume, ori de parinti rai, sau de problemele emotionale ale copilului, experimentate la un moment dat, de timpuriu. Sindromul Asperger / HFA este o tulburare neurobiologica, si nu un rezultat al problemelor care decurg din experientele de viata ale copilului.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]