[vc_row][vc_column][vc_column_text]TEHNICI SIMPLE DE IMBUNATATIRE A CONCENTRARII PENTRU COPIII CU ADHD

 

Imaginati-va ca traiti in interiorul unui joc video, unde totul vine spre dumneavoastra, iar fiecare imagine, sunet si senzatie se transpun intr-o stare de distragere a atentiei. La copiii cu ADHD, observarea parcursului unei zile obisnuite explica foarte multe despre modul in care acestia se confrunta cu lumea din jurul lor. Copiii cu ADHD prezinta de obicei o insuficienta a unor functii, cum ar fi concentrarea, memoria, controlul impulsurilor, viteza de procesare si incapacitatea de a urma instructiunile. Daca sunteti parinte al unui copil cu ADD sau ADHD, aceste lucruri va sunt cel mai probabil foarte cunoscute. De-a lungul anilor, probabil ati luptat acasa cu copilul dumneavoastra, care a incercat, dar nu a reusit sa duca la bun sfarsit anumite sarcini, cum ar fi curatenia in camera lui sau in curte, si nu numai o data, probabil v-ati simtit complet epuizat datorita energiei lui foarte mari si a incapacitatii de a se concentra aparent. Vestea buna este ca exista metode prin care copilul dumneavoastra cu ADHD poate fi ajutat sa-si imbunatateasca abilitatile de concentrare. De ani de zile s-a crezut ca fiecare dintre noi s-a nascut cu un numar destul de generos al celulelor creierului, dar pe care nu l-am putut adapta pentru a produce celule noi sau pentru a face modificari in modul cum functioneaza. Destul de recent, cercetatorii au descoperit existenta a ceva numit “neuroplasticitate”, care permite creierului sa creeze de fapt, celule suplimentare.

Ca psiholog de copii si tatal unui copil cu ADHD, am dezvoltat o serie de exercitii care ajuta copiii cu ADHD, prin imbunatatirea puterii lor de concentrare. Cheia o prezinta  jocurile distractive, care sunt de fapt, si pentru parinti si pentru copii.

Iata cateva sugestii simple pentru inceput:

1. Jocul monedei: Acesta este unul dintre jocurile care se utilizeaza in programul Focus Total. Parintilor le place, deoarece acest joc imbunatateste memoria, precum si atentia si concentrarea, iar copiii se bucura de el, deoarece este rapid, placut si distractiv. In primul rand, veti avea nevoie de o gramada mica de monede diferite, o foaie de carton pentru a le acoperi, si un cronometru (sau un ceas obisnuit cu secundar). Alegeti cinci monede din gramada (pentru acest exemplu, vom alege trei banuti si doua monezi mai mari), si puneti-le intr-o anumita ordine. Acum, spuneti-i copilului “Priveste cu atentie la monedele aranjate pe masa.” Apoi, acoperiti monedele cu carton. Porniti cronometrul, si apoi cereti-i sa faca acelasi model folosind monede din gramada. Cand a terminat, notati timpul cronometrat si indepartati capacul de carton. Notati durata de timp care i-a luat pentru a finaliza modelul si daca rezultatul a fost sau nu corect. In cazul in care nu a realizat modelul in mod corect, puneti-l sa mai incerce pana cand acesta poate face acest lucru. Puteti creste dificultatea modelelor, incluzad alti bani, monede. Veti vedea ca puterea de concentrare a copilului dumneavoastra si de secventiere s-a imbunatatit mai mult, prin ceea ce o consideram o joaca, acest lucru constituind o recompensa si pentru dumneavoastra si pentru el.

2. Relaxare si imagini pozitive: Combinarea tehnicilor simple de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, cu imagini vizuale pozitive, ajuta creierul la imbunatatirea sau invatarea de noi aptitudini. De exemplu, cercetarile arata ca daca o persoana practica golful imaginar, de fapt, creierul inregistreaza actiunile imaginare la fel ca in cazul in care acestea ar fi fost procese reale, ceea ce duce la imbunatatirea jocului pe terenul de golf. Astfel, copiii cu ADHD isi pot “imagina” ca sunt atenti in clasa sau capabili sa se ocupe de sarcini, iar acest lucru se poate transforma in schimbarea comportamentul lor la scoala.

3. Integrarea minte – corp: Un exemplu al acestei tehnici ar fi incercarea de a pune copilul sa stea pe un scaun fara sa se miste. Timpul – atata cat copilul este capabil sa realizeze acest lucru. Practica repetata timp de cateva saptamani va duce la o imbunatatire a comportamentului. Prin aceasta activitate, conexiunile neuronale dintre creier si corp sunt consolidate, oferind imbunatatirea auto-controlului.

4. Puzzle-uri si puzzle-uri imagine: Pare simplu, dar acestea sunt instrumente de mare importanta pentru copiii cu ADHD. Puzzle-urile imbunatatesc de fapt atentia asupra cuvintelor si capacitatea de succesiune, in timp ce cauta piesele pentru puzzle-uri, copilul dumneavoastra trebuie sa caute lucrurile care sunt “gresite” in imagine sau detaliul greu de gasit, de asemenea, completarea imaginii ajuta la imbunatatirea atentiei si concentrarii.

5. Jocuri de memorie si de concentrare: Jocurile pentru copii, cum ar fi cele de memorie, sau Simon, sunt idei bune pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii. Ele sunt rapide si distractive. Memoria motiveaza copilul sa-si aminteasca locatia patratelor din poze si Simon il ajuta sa memoreze secvente de stimuli vizuali si auditivi. Prin jocuri repetate, circuitele creierului sunt “exersate” si constant isi intaresc legaturile si isi imbunatatesc astfel functia. De asemenea, exista unele jocuri gratuite de calculator, pe internet, care imbunatatesc concentrarea sau memoria, cum ar fi jocuri de memorie ca Mosquito Killer. Pentru copiii mai mari si adolescenti, sunt bune exercitiile cognitive furnizate de Lumosity .

In timp ce faceti  toate aceste “exercitii de creier,” ar trebui sa lucrati  impreuna cu copilul dumneavoastra, avand grija sa-i oferiti incurajare si sa-i urmariti progresele, fiindca acestea se imbunatatesc “antrenandu-le.” Aceasta este o solutie de castig / castig, pentru ca intareste, de asemenea, relatia pe care o aveti cu copilul dumneavoastra.

Mergeti mai departe. Distrati-va. Faceti exercitii impreuna cu copilul si, cine stie, poate constatati ca si creierul dumneavoastra va lucra un pic mai repede si mai inteligent, de asemenea!

Aceste sugestii sunt furnizate ca activitati care sa completeze tratamentul medical si / sau psihologic aplicat sub indrumarea unui medic sau psiholog. Acestea vor spori beneficiile unui tratament, dar nu vor rezolva de la sine simptomele serioase ale unui copil care a fost corect diagnosticat cu ADHD.

Sursa:

de Dr. Robert Myers, psiholog pentru copii

Compozitie, traducere si interpretare ®ARTAADHD   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]