Terapie Ocupationala

Terapia Ocupațională în autism
O persoană care are  tulburare din spectru autist  (TSA) are adesea probleme în a comunica și a interacționa cu alte persoane;interesele, activitățile și competențele sale de joc pot fi limitate, iar comunicarea cu ajutorul limbajului verbal este sărăcăcioasaă sau inexistentă. Terapia ocupațională poate ajuta persoanele cu  autism să-și dezvolte aceste abilități indiferent unde este aplicata intr-un centru specializat, acasa, la scoală.
Rolul terapiei ocupaționale în recuperarea personelor cu autism

Terapeuții ocupaționali studiază creșterea și dezvoltarea psihologică și interacțiunea unei persoane cu mediul înconjurător prin activități zilnice. Sunt specializați în diminuarea disfunctionalităților sociale, emoționale și fiziologice ale persoanei . Aceste cunoștințe îi ajută să promoveze abilități pentru traiul independent la persoanele cu autism și alte tulburări de dezvoltare.

Terapeuții ocupaționali lucrează ca parte a unei echipe care include părinți, psihologi, terapeuti, profesori și alți profesioniști. Ei ajută la stabilirea obiectivelor specifice pentru persoana cu autism. Aceste obiective implică adesea interacțiune socială, comportament și performanță școlară. Terapeuții ocupaționali pot ajuta în două moduri principale: evaluare și terapie.

Terapia ocupațională în  evaluarea TSA

Terapeutul observă copiii pentru a vedea dacă pot face sarcini pe care sunt de așteptat să le facă la vârsta lor – să se îmbrace sau să joace un joc ca exemplu. Uneori, terapeutul poate cere imagini/înregistrări video cu copilul în  diverse activități din cursul zilei  pentru a vedea cum interacționează copilul cu mediul său, astfel încât ulterior  să poată evalua mai bine tipul de interventie  de care are nevoie copilul. 

Terapeutul evalueaza următoarele:

 • Interval de atenție și concentrare
 • Tranziția de la o activitate la alta si la activități noi
 • Abilitățile de joc
 • Nevoie de spațiu personal
 • Reactiile  la atingere sau alte tipuri de stimuli/ex
 • Explorarea senzorială
 • Aptitudini motrice precum postura, echilibrul sau motricitate fină
 • Agresiune/autoagresiune  sau alte tipuri de comportamente
 • Interacțiuni între copil și persoanelele din mediu

Cum ajută terapia ocupațională o persoană cu tulburare a spectrului de autism?

 1. Odată ce terapeutul ocupațional a adunat informații, el sau ea va alcătui un program pentru copilul tău. Nu există un singur program de tratament ideal. Dar s-a demonstrat că recuperarea  timpurie, structurată, individualizată funcționează cel mai bine cu beneficii mari pe termen lung. 
 2. Terapia ocupațională poate combina o varietate de strategii. Acestea vă pot ajuta copilul să răspundă mai bine la mediul său.  Activitățile sunt grupate în functie de disfuncțiile copilului astfel:
 3. Activități fizice, cum ar fi siruri de perle sau de a face puzzle-uri, pentru a ajuta un copil să dezvolte coordonarea și conștientizarea corpului
 4. Jucați activități pentru a ajuta la interacțiune și comunicare
 5. Activități de dezvoltare, cum ar fi spălatulpe dinți sau  pieptănarea parului
 6. Strategii de adaptare, inclusiv de a face față trecerilor de la o activitate/un spațiu la altul
 7. Terapia ocupațională alaturi de alte tipuri de terapii poate face diferența in drumul evolutiv spre independență a copilului tău.

Unde găsim terapeuții ocupaționali?

In general centrele de recuperare terapeutică și reabilitare persoane cu autism privare sau de sat oferă și astfel se servicii deterapii ocupaționale.

Centrele ARTAADHD oferă servicii complexe de evaluare și intervenție terapeutică iar terapia ocupațională ocupă un loc important in recuperarea și reabilitarea personei cu autism sau alte tulburări psihologice.