Coș de cumpărături

Redăm zâmbetul copiilor și tinerilor speciali!

Redăm zâmbetul copiilor speciali!

Terapia canină, este o formă de terapie complementară, care aduce beneficii majore în recuperarea copiilor cu autism, Down, Retard Mintal sau altă tulburare psihologică.

Principalele beneficii ale terapiei canine la persoanele cu autism sunt: deschiderea și relaționarea socială, echilibrul emoțional, diminuarea stereotipiilor comportamentale, creșterea gradului de autonomie, creșterea stimei de sine care ajută ulterior la creșterea numărului de achiziții pe toate palierele de dezvoltare psihologică.

Cum îi ajută câinii pe copiii speciali 

Câinele este considerat de multă vreme “cel mai bun prieten al omului”. Dragostea necondiționată a unui câine, lipsa judecății și fidelitatea, au inspirat adesea crearea unei legături între animal si om, legătură care aduce multe beneficii atât omului cât și câinelui. Principala funcție a câinelui de terapie este de a ajuta la echilibrarea emoțională, iar beneficiile fizice pot rezulta din creșterea stării de bine, a moralului ridicat iar aceste creșteri aduc un plus de încurajare în sarcinile de auto-îngrijire. Este important de știut că un câine de terapie, nu este un câine de ajutor sau un câine de serviciu, este un prieten dresat, gata oricând să intervină când știe că prietenul lui are nevoie de asta. Câinii de terapie folosesc instinctele lor sociale și au învățat aptitudinile sociale pentru a aduce oamenilor beneficii emoționale și intervenții pentru echilibrarea tulburărilor senzoriale. În cazul în care multe familii descoperă că există un ajutor limitat, adesea nesatisfăcător, pentru a dezvolta socializarea la copilul lor cu autism (sau pentru tânărul adult), utilizarea câinilor de terapie este o alternativă care ajută și oferă răspunsuri terapeutice foarte necesare și imediate. Acest lucru este posibil deoarece câinii iubesc modelele, structura, repetiția și secvențele, care funcționează bine cu o minte autistă. (Andrew Preston, un renumit antrenor de câini, crescător și caninist comportamental care trăiește în Marea Britanie, crede că există o mulțime de beneficii pentru copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA) în a avea un câine de terapie)

10 motive pentru care câinii de terapie pot fi tovarăși excelenți pentru un copil special:

1. Dezvoltarea abilităților de socializare

Prezența unui câine de terapie va motiva un copil să se alăture altora și să se angajeze mai mult în activitățile de grup. Câinele de terapie îi va atrage atenția și îl va ajuta prin distragerea atenției de la comportamentele repetitive, defectuoase.

2. Calmare în timpul crizelor

Copiii autiști pot dezvolta adesea izbucniri emoționale. Câinii de terapie sunt învățați să răspundă la crizele unui copil prin lins sau sprijinindu-se de copil, calmându-l și liniștiindu-l cu bunătate.

3. Jocurile “senzoriale”

Un câine de terapie este învățat să joace un numar de jocuri care ajută la un comportament senzorial sănătos. Jocurile promovează presiunea profundă, propriocepția, vestibularul, abilitățile motorii fine și activitățile de vorbire.

4. Redă senzația de siguranță și scade anxietatea

In cazul crizelor de anxietate un câine de terapie este învățat să se aplece și să încolăcească blând asupra copiilor, exercitând o presiune profundă asupra anxietății lor. Copilul se calmează si poate reveni apoi la activitățile cotidiene. Aceeași tehnică poate contribui, de asemenea, la obținerea unui somn mai liniștit și mai bun.

5. Creșterea stimei de sine

Un câine de terapie este deosebit de util pentru a încuraja copilul cu autism să iasă afară, să se implice într-un joc sau să petreacă timp alergând.

6. Crește capacitatea cognitivă și emoțională

Un câine de terapie necesită îngrijire și iubire și astfel, poate promova sentimente pozitive de dragoste și îngrijire din partea partenerului lui – copilul. Acești câini sunt învățați să se bucure de faptul că sunt atinși, îmbrățișați și pot suporta agresiuni din partea copiilor speciali fără să reacționeze, din contră, ei vor continua totul ca un joc. Acest mod de interacțiune va încuraja copilul să se exprime emoțional și îl va ajuta să-și crească abilitățile atenționale ceea ce va duce la creșterea numărului de achiziții cognitive.

7. Dezvoltarea limbajului

Probabil cel mai semnificativ și evident avantaj este impactul pe care un câine de terapie îl poate avea în promovarea limbajului verbal și nonverbal. Copiii nonverbali/parțial verbali, sau cu mutism selectiv, cu ajutorul terapiei canine își vor crește capacitatea de comunicare verbală, la inceput doar în preajma câinelui iar treptat vor generaliza comportamentul și în alte medii sau cu persoane diferite.

8. Dezvoltarea abilităților generale

Odată ce problemele senzoriale sunt reduse prin lucrul cu câinele de terapie acest lucru va trage după sine creșterea tuturor abilităților generale.

9. Comportamentul

Mulți copii autiști manifestă mișcări și comportamente repetitive, cum ar fi rotirea înainte și înapoi, fluturatul mâinilor, fluturatul degetelor în dreptul ochilor etc. În unele cazuri, aceste maniere pot deveni foarte puternice și pot dura perioade prelungite de timp ceea ce duce la o slabă funcționare a copilului. Un câine de terapie loial și bine instruit poate ajuta copiii cu autism să se deschidă emoțional si social (primesc îmbrățișări sau pupături canine) și acest lucru îi poate face pe copii să petreacă mai puțin timp centrați pe mișcări repetitive, fiind angrenați în jocul cu câinele. Câinii de terapie pot fi chiar instruiți să recunoască debutul acestor episoade și să întrerupă copilul. Unul dintre beneficiile cele mai satisfăcătoare ale unui câine terapeut este capacitatea câinelui de a se împrieteni rapid cu un copil. În acest fel, copilul se deschide, își face un prieten, iar câinele va începe să umple vidul sau sentimentele de singurătate, și important- fără să judece.

10. Creșterea calității vieții

Câinii și-au câștigat statutul de “cel mai bun prieten” datorită abilității lor de a înțelege dorințele și nevoile emoționale ale stăpânului lor. Se pare că și câinii de terapie pot forma, de asemenea, acest tip de legătură emoțională profundă cu copiii autiști – o legătură care depășește capacitatea copilului de a se exprima verbal. Exista dovezi că între câine și copiii cu autism poate fi o formă de comunicare diferita și specială” unii copii cu autism pot înțelege ce gândesc și simt animalele deoarece, asemenea lor nici ei nu se pot baza pe limbaj ca formă de comunicare. Lumea lor constă in imagini, sunete, miros, gust și simț tactil”

Psh. Sanda Gligu

Bibliografie: Temple Granden/Animal in Translations;

www.TeraphyAnimals.uk

www.caninejournal.com

#autismartaadhd #autism #terapiecuanimale #terapiecanină #autismterapy #caninterapyautisticchildren#Down #Asperger #terapiiautism #autismterapy