Redăm zâmbetul copiilor speciali!

Cum ajută kinetoterapie copiii cu autism?

Una din ariile psihologice afectate la copii cu autism este și aria psihomotrică, adică pe lângă dificultățile comportamentale, senzoriale și social-emoționale, mulți copii cu tulburare de spectru autist (TSA) întâmpină și dificultăți cu abilitățile și capacitățile lor motorii.

Copiii cu TSA pot atinge repere motorii brute precoce, târâitul și mersul independent în intervalele de timp așteptate, dar calitatea mișcărilor lor poate fi imatură sau stereotipă în comparație cu colegii lor cu dezvoltare tipică. Aceste abilități motorii timpurii oferă bazele dezvoltării abilităților motorii ulterioare care necesită un control mai rafinat și mai sofisticat al mișcării.

De cele mai multe ori copii cu TSA au nevoie să lupte mult pentru a stăpâni abilitățile motorii de nivel superior, cum ar fi jocul cu mingea/aruncat, prins, săriturile într-un picior sau două, mersul cu spatele, mersul cu bicicleta, echilibrul sau săritul precum și deficite în zona posturii corporale. Aceste abilități au impact asupra participării generale a copilului la activități de la egal la egal în grupurile de copii și de multe ori pot fi marginalizați pentru că nu se pot mișca suficient de repede intr-un joc, sau nu pot avea precizia prinderii aruncării mingii ceea ce provoacă frustrări grupului.

De asemenea lipsa dezvoltării poate provoca disfuncții de viață la vârsta adultă (nu pot face anumite joburi, nu pot fi buni la anumite activități și asta îi destabilizează emoțional)

Semne care arată că un copil cu TSA are nevoie de ajutorul unui kinetoterapeut pediatric:

  • Realizarea întârziată a etapelor motorii brute
  • Dificultate cu:
    • Aruncarea, prinderea, lovirea cu piciorul sau driblingul unei mingi
    • Mers, alergat sau sărit
    • Joacă pe un loc de joacă
    • Sportul sau jocuri unde trebuie să țină pasul cu colegii lor
    • Participarea la programe de agrement sau sportive comunitare
    • Învățarea unor noi abilități fizice
    • Așezat corect pe scaun sau foarte mult timp fără să se agite
    • Postură slabă, incorectă (aplecat în fata/spate, lateral)
    • Stângăcie sau căderi frecvent
    • Mers pe vârfuri

Un număr de probleme motorii, senzoriale și musculo-scheletice pot sta la baza dificultăților motorii cu care se confruntă un copil cu TSA:

  • Tonus muscular scăzut – tonusul muscular este nivelul de activitate prezent în mușchii noștri în repaus. Copiii cu TSA au adesea un tonus muscular scăzut, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai multă forță și energie pentru a se mișca și, de asemenea, modifică feedback-ul senzorial pe care un copil îl primește prin mușchii lor atunci când se mișcă.
  • Dificultăți de planificare motorie – aceasta arată că are nevoie de un timp suplimentar pentru o mișcare, secvența și executarea unei mișcări iar asta il va separa de grup, il va scoate în evidență negativ în grup creând frustrări. Acest lucru este adesea văzut ca stângăcie, căderi frecvente, echilibru slab sau coordonare motrică slabă.
  • Poziție slabă – de multe ori se dezvoltă ca urmare a tonusului muscular scăzut și a forței slabe a nucleului și are impact asupra capacității unui copil de a stăpâni abilități motorii mai sofisticate, abilități motorii fine și poate avea, de asemenea, un impact asupra atenției și participării lor la clasă sau la școală.
  • Mușchii și articulațiile strânse – acestea se dezvoltă ca urmare a strategiilor motorii și a posturii corporale slabe
  • Realizarea întârziată a reacțiilor de echilibru slabe sau ineficiente – acestea includ reacțiile automate ale copilului pentru a se menține în poziție verticală atunci când încep să-și piardă echilibrul și reacțiile automate de protecție pentru a se proteja de leziuni atunci când cad.

Un kinetoterapeut cu experiență în pediatrie va evalua funcționarea motorie generală a copilului, va identifica dificultățile care stau la baza acestor deficiențe și va oferi un program de intervenție pentru a ajuta la soluționarea sau îmbunătățirea acestor dificultăți . Ulterior, consecutiv, toate acestea vor face parte din funcționarea generală a copilului și adultului de mai târziu.

Strategiile care pot fi utilizate ca parte a unui plan de intervenție pentru fizioterapie includ:

  • Exerciții sau activități specifice pentru forța musculară, postura, rezistența, planificarea motorie și reacțiile de echilibru
  • Strategii de feedback senzorial pentru a îmbunătăți conștientizarea unui copil cu privire la postura și mișcările corpului
  • Recomandări pentru înregistrare, ortezare și/sau alte strategii și echipamente de întărire sau poziționare pentru a îmbunătăți alinierea corpului copilului, postura și conștientizarea corpului în timpul activităților funcționale sau fizice
  • Recomandări și sprijin pentru a participa la programe de activitate fizică bazate pe comunitate care le vor susține abilitățile fizice și rezistența.

Kinetoterapia trebuie să fie un ingredient important în tratamentul de recuperare terapeutică pentru copiii cu TSA întrucât ajută la dezvoltarea abilităților de viață independentă, la dezvoltarea jocului – implicit incluziunii sociale precum și la dezvoltarea atenției, funcție psihică care stă la baza tuturor achizitiilor.

Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea motorie a copilului dvs, dacă observați dificiențe în postura corporală, coordonare, abilități motrice grosiere sau fine la copilului dumneavoastră sau aveți un copil cu care lucrați dar nu sunteți mulțumită sau căutați o a doua opinie vă așteptăm cu drag să ne contactați pentru o evaluare psihomotrică și dacă este nevoie de un plan de intervenție kinetoterapeutică individualizat.

Psih Sanda Gligu

Relații și programări ARTAADHD la tel: 0723361199

Shopping Cart