Redăm zâmbetul copiilor speciali!

Comunicare și limbaj la copii cu AUTISM

Primul  pe care îl reclamă părinții ajunși în cabinetul psihologului  și îl cer primul dezvoltat este limbajul. Din păcate limbajul sau mai precis lipsa limbajului ascunde de fapt disfunctionalități psihologice. Copiii care sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică/psihologică au asociată acesteia în general și întârzierile sau tulburările de limbaj.
În cazul copiilor cu autism limbajul se regăseste în triada de tulburări specifice: cognitiv, relaționare socială și limbaj. Limbajul este pe ultima pozitie a tabloul de semne si simptome nu pentru că este mai puțin afectat ci din contră (toți copiii cu autism au întarzieri de limbaj)dar lipsa su slaba dezvoltarea a limbajului este o consecință a nedezvoltării celorlalte două. Adică întarzierea cognitivă și întarzierea sau disfuncționalitatea socializării atrag după sine întârzierile de limbaj. Limbajul se dezvoltă natural la copii tipici, adică în primă faza copiii își dezvoltă limbajul receptiv(încep să înteleagă ce se vorbește în jur), mai apoi încep să reproducă sunete și în cele din urmă se dezvoltă comunicarea verbală. Pentru copiii tipici este suficient să-i stimulăm corect(să vorbim mult în preajma lor, să le explicăm) și ei vor dobândi limbajul verbal si vor începe comunicarea spontan fără o pregătire specifică. Acest lucru nu se întâmplă în dezvoltarea copilului cu autism și a copilului special în general.Este important să dezvoltăm latura socializării inițial:contactul vizual, reciprocitatea socială; să dezvoltăm cognitiivul si mai apoi să începem să dezvoltăm etapizat limbajul. De mentionat ca există copii care dezvoltă brusc limbaj după o perioadă îndelungată de tratamente terapeutice; cei mai multi copii parcurg cu întârziere și cu suport logopedic etapele dezvoltării limbajului iar o parte din copii cu autism nu vor dezvolta niciodată comunicarea cu ajutorul limbajului iar pentru ei trebuie să dezvoltăm programe alternative de comunicare: limbajul semnelor; comunicarea cu ajutorul imaginilor PECS sau aplicații pe telefon.
Etapizarea dezvoltării limbajului este extrem de importantă, este nevoie de terapeut de limbaj cu experiență care să cunoască bine copilul pentru că intervenția este unică(și în cazul copiilor tipici limbajul se dezvoltă diferit de la un copil la altul în functie de copil și de mediu natural al acestuia) și specifică nivelului, potențialului copilului. Mediul plăcut, stilului terapeutic, personalitatea terapeutului, toate sunt extrem de importante când alegem terapeutul logopedic al copilului cu autism sau al copilului special. Chiar dacă un părinte este tentat natural să dorească dezvoltarea limbajului mai repede totusi: numergeți niciodată întâi cu copilul la logoped și după aceea la terapie comportamentală sau psihostimulare specifică decât dacă logopedul este și terapeut comportametal. Întotdeauna stimularea limbajului va fi corelată cu stimularea cognitivă și emoțională.
Cereți logopedului planul logopedic al copilului si fișele de lucru cu eventuale lămuriri cum să continuați și dvs. în mediul natural al copilului stimularea comunicării cu ajutorul limbajului.

Vă așteptăm cu drag să deblocăm limbajul împreună cu
Psiholog Logoped Andrada Georgiana Tănase

Fragment din carte in lucru
FERESTRE CATRE AUTISM Psih. Sanda Gligu

www.autismartaadhd.ro
#psihologsandagligu #logopedautism #limbajuinautism #centruautism #terapiiautism

Shopping Cart